ویروسهای کرونا گروه بزرگی از ویروسها هستند که باعث بروز مشکلات تنفسی در انسان و حیوانات میشوند. مشکلات تنفسی ایجاد شده در اثر این نوع ویروسها میتواند به سادگی یک سرماخوردگی خفیف یا به شدت ذاتالریه باشد. این ویروس از زمستان سال گذشته مانند بسیار از کشورهای جهان به ایران هم وارد شد و تا به امروز تعداد مبتلایان به کرونا در ایران به بیش از یک میلیون نفر رسیده است.
تست کرونا معتبر در محل
با این وجود بر اساس نتایج بدست آمده از مطالعات اپیدمیولوژیک، تفسیر نتایج منفی بدست آمده از آزمایشهای سرولوژیک قابل اعتماد نمی باشد. بطور معمول در افرادی که علائم شدید بیماری کووید-19 به صورت تب بالا، سرفه خشک، درد یا فشار در ناحیه قفسه سینه و مشکلات تنفسی مانند تنگی یا کوتاه شدن نفس بروز میکند، انجام تست کرونا RT-PCR ضروری میباشد تا در زمان مناسب مراقبتهای مفید و درمان انجام پذیرد.
همچنین قدرت انتقال بالای ویروس کووید-19 ضرورت تشخیص به هنگام آلودگی به ویروس با انجام تست مولکولی را به منظور جلوگیری از ابتلای اطرافیان شاخص تر می نماید. برای انجام تست مولکولی کووید-19 در گروههای افراد پر خطر ضرورت بیشتری دارد.
راه تشخیص کرونا چیست؟
تنها راه تشخیص قطعی ویروس کرونا، سی تی اسکن از ریه، انجام آزمایش تشخیصی PCR و تست آنتی بادی است. اما این تستها چگونه انجام میشوند؟
اگر شما یکی از علائم ابتلا به بیماری عفونی حاد تنفسی کرونا Covid-19 مثل سرفه، تب شدید و درد شدید بدن را داشته باشید، انجام این آزمایش برای شما ضروری است. آزمایش ژنتیکی ریل تایم پی سی آر (RT-PCR) ، از طرف سازمانهای بهداشت جهانی و مرکز کنترل بیماریهای عفونی، به عنوان دقیقترین روش تشخیصی ویروس کرونا SARS-CoV-2 یا کووید-19 (COVID-19) معرفی شده است. با استفاده از این تست ماده ژنتیکی ویروس کرونا Covid-19 که RNA نامیده می شود، در نمونه های دستگاه تنفسی، بینی و حلق شناسایی می شود.
بر اساس نتایج حاصل از روش RT-PCR میتوان اطلاعات دقیقی از حضور و تعداد ویروس کووید-۱۹ موجود در نمونههای بالینی را مورد بررسی و شدت بیماری فرد بدست آورد. از اینرو، این روش در تشخیص و بررسی روند درمان بیماری کووید-۱۹ بسیار قابل اعتماد میباشد. در حال حاضر تستهای سرولوِژی با روش الیزا (ELISA) برای تشخیص سابقه ابتلا به بیماری کووید-۱۹ پیشنهاد می شوند.
براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، افراد پر خطر برای ابتلا به بیماری کووید-۱۹ عبارتند از: افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای همچون فشار خون بالا، مشکلات قلب و ریه، دیابت، اختلالات سیستم ایمنی، و سرطان. کارمندان بخش مراقبتهای پزشکی نیز در گروه افراد پر خطر قرار گرفته میشوند و به محض نشان دادن علائم خفیف بیماری ملزم به انجام تست COVID-19 RT-PCR میباشند.
باید توجه داشت که در افراد مشکوک مبتلا به عفونت کووید-۱۹با علائم بسیار شدید و پیشرفته بیماری، نیاز به انجام این آزمایش نمیباشد و در کوتاهترین زمان ممکن میبایست تحت مراقبتهای بیمارستانی قرار گیرند. آزمایش کرونا به روش RT-PCR تنها روش تشخیص قطعی این بیماری میباشد. پس از ورود ویروس به مجاریتنفسی فوقانی فرد (بینی و حلق)، ذره ویروسی در آنجا ساکن میشود.
در این شرایط بیمار علائم خفیفی از بیماری را همچون بدن درد، آبریزش بینی، گلودرد و اسهال بروز میدهد. در صورتی که سیستم ایمنی فرد در وضعیت مناسب نباشد (افراد مسن یا مبتلا به بیماریهای زمینهای) و یا شدت آلودگی فرد زیاد باشد (کادر بهداشت و درمان)، آنتیبادیهای اختصاصی و کافی برای از بین بردن ویروس ترشح نمیشود.
آزمایش تشخیصی (PCR)
آزمایش تشخیصی میتواند به شما بگوید که آیا در حال حاضر به ویروس کرونا مبتلا هستید یا خیر. در واقع این آزمایش نشان میدهد که هم اکنون ویروس کرونا در بدن شما فعال است. این آزمایشی است که در صورت ارجاع پزشک برای تشخیص کووید ۱۹ بر اساس علائم موجود، باید انجام دهید.
آزمایش PCR به کمک نمونهگیری از مخاط بینی یا گلوی فرد، به وسیله یک سواب و در عرض چند ثانیه انجام میشود و نیازی به آزمایش خون نیست. در صورت مثبت بودن نتیجه این آزمایش، فرد باید مراحل اجرای قرنطینه و جدا ماندن از سایرین را انجام دهد.
آزمایش آنتی بادی (سرولوژی)
آزمایش آنتی بادی می تواند نشان دهد که آیا قبلا در معرض ویروس عامل کووید ۱۹ بوده اید و به آن آلوده شده اید یا خیر. در واقع آزمایش آنتی بادی، به دنبال آنتی بادی هایی است که توسط سیستم ایمنی بدن انسان در پاسخ به یک تهدید خارجی مانند وجود یک ویروس ساخته می شود. آنتی بادی ها می توانند به مبارزه با عفونت کمک کنند.
در این صورت ویروس کرونا در بدن بیمار زنده مانده و به سمت مناطق تحتانی دستگاه تنفس (نای، نایژه و ریه) پیشروی میکند.
علائم بیماری کرونا شدت بیشتری پیدا کرده و به صورت تب، سرفه خشک و احساس خستگی مشاهده میشوند. با دسترسی ویروس کووید-۱۹ به ریه بیمار، ویروس از طریق پروتئینهای سطحی خود به سلول های ریه اتصال می یابد، به درون آنها وارد میشود و با در اختیار گرفتن سیستم ژنتیکی فرد شروع به تکثیر میکند. در این مرحله سلول های ریه بیمار به کارخانه تولید ویروس تبدیل می شوند.
ویروس کووید-۱۹ پس از تکثیر فراوان در هریک از سلولهای ریه آنها را تخریب کرده و از آنها خارج می شود، سپس به درون سلول های دیگر وارد میشود و شدت عفونت افزایش می یابد. بنابراین تمام قطرات و ترشحات تنفسی فرد آلوده به ویروس کووید-۱۹ حاوی ذرات ویروس کووید-19 می باشند.
تولید آنتی بادیها ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشد و پس از بهبودی هم تا چند هفته یا بیشتر در خون باقی بماند. حداقل ۱۲ روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس کرونا، آنتی بادیهای کافی در بدن وجود دارد که در آزمایش نشان داده می شود. این آزمایش مانند سایر آزمایشهای سرولوژی با نمونه خون انجام میشود.
تست کرونا در منزل
آزمایش کرونا اسنپ دکتر زیرنظر مراکز خدمات پزشکی و آزمایشگاههای معتبر با رعایت موارد ایمنی و بهداشتی در منزل و محل کار شما انجام میشود. همچنین انجام این آزمایش برای مسافرین بینالمللی که نیاز به ارائه گواهی سلامت دارند، امکانپذیر است.
هزینه تست کرونا
هزینه تست PCR در اغلب مراکز خصوصی حدود ۶۰۰ هزار تومان و هزینه آزمایش آنتی بادی نیز حدود ۱۵۰ هزار تومان است. مجموع این دو آزمایش با رقمی حدود ۷۵۰ هزار تومان انجام میشود.